Via Verda Ulls Negres

Les vies verdes, nascudes de la recuperació d’antics traçats ferroviaris, garantixen l'accessibilitat i universalitat d'usuaris, sense limitacions d'edat o capacitat física, unit a la seguretat que proporciona un recorregut absent de vehicles. Constituïxen, per tant, un instrument ideal per a promoure en la nostra societat una nova cultura de l'oci i de l'esport de l'aire lliure. Al llarg dels 160Km de la Via Verda d'Ulls Negres, en direcció perpendicular al Mediterrani i a la recerca de terres aragoneses mentres es va pujant en altitud, l'usuari pot observar els canvis que al seu voltant li mostra l'entorn natural i rural que rodeja el traçat. Transcorre per el traçat de l'antic ferrocarril miner de Sierra Menera, dividida en dos trams es la Via Verda més llarga d'Espanya.
 
Les terres encara cultivades oferixen vistes canviants segons s'ascendix, des dels camps de tarongers de la nostra localitat, passant per oliveres, ametlers i garroferes, fins als pastos i cereals de les planures de Barraques. La vegetació silvestre també canvia de manera radical, des de les zones de pi blanc, llentiscles i la resta de vegetació mediterrània, fins a les masses d'alzines, roures xicotets, savines i pinassa pròpies de climes més continentals.
 
planol_via_verda
 
El discórrer de la via per zones obertes, trinxeres, túnels i viaductes, unit a este mosaic de terres cultivades, camps assilvestrats, masses forestals i erms, proporciona a l'usuari un entorn natural inmillorable per al coneixement i gaudir de la naturalesa i el medi rural.
 
L'entorn del traçat, sumat a l'adequació del ferm i drenatge, il·luminació dels túnels, protecció de les zones més perilloses amb baranes, tancament a l'accés de vehicles, àrees de descans cada 6 Km, reforestació del traçat i una completa senyalització d'informació i de seguretat, fa de la Via Verda d'Ulls Negres un recorregut per les comarques del Camp de Morvedre i Alt Paláncia massa bonic per a desconéixer-ho.
Esta actuació va ser realitzada per la Conselleria d'Obres Publiques, Urbanisme i Transports entre abril del 2001 i maig del 2002.